Kapszaicin ellenszere, A chili jótékony és káros hatásai: így hat a szervezetre a kapszaicin - Gasztro | Sóbors

Magas a húgysavad?
A rák ellen harcol a csípős paprika Táfelspicc A csípős paprika különösen egészséges, leginkább akkor, ha zsírral együtt fogyasztjuk. Az új-zélandi Massey Egyetem tanára, David Popovich évek óta kutatja a csípős paprikát, közben meggyőződéses híve lett.
Mi mindent tud ez a paprika? Popovich a laboratóriumi kapszaicin ellenszere során bebizonyította, hogy e anyag hatására csökken a rákos sejtek burjánzása. A dolog mechanizmusát még nem értik a kutatók, Popovichnak azonban van egy elmélete. Szerinte a kapszaicin úgynevezett apoptózist idéz elő, ami nem más, mint programozott sejthalál.
Ha minden igaz, ennek köszönhető a rákos sejtek elpusztulása, és új, egészséges sejtek keletkezése. A mexikói kutatóközpont, a Research Center for Food and Development kutatója, José de Jesús Ornelas-Paz szerint alapvető fontosságú, hogy a kapszaicin mellett milyen más összetevőket találunk.
Spirit of Attila, a díjnyertes termékForrás: Chili Hungaria manufaktúra Ebben mi is jók vagyunk Idén egy magyar termék, a Spirit of Attila nyerte meg a Lousiana államban megrendezett csiliszószversenyt.
A nyertes a Chili Hungaria manufaktúra vezető terméke.
Bár nem ez a legerősebb, mégis ez a legkedveltebb mind a magyar, mind a külföldi vásárlók körében, árulta el Diczkó László termelő. Jó hír, hogy az aprítás és a főzés csak jót tesz neki, ugyanis ezek során növekszik az emberi test számára kapszaicin ellenszere összetevők mennyisége.
Fontos azonban, hogy mindig zsiradékkal fogyasszuk, a kapszaicin ugyanis zsírban oldódó molekula — a szervezet számára csakis így hasznosítható. Azonban érdemes elolvasni a termékek címkéjét, hogy kiszűrjük azokat, amelyek felesleges hozzáadott cukrokat tartalmaznak, vagy túl sok nátriumot.
Popovich szerint egy ideális szósz vörös habanerót, ecetet, sót és egy kis fokhagymát tartalmaz.
Kapcsolódó cikkek.